All-female cast & crew in short film "SHE-PACK"

 
She-pack_3.jpeg
 
 

scroll for English

Kortfilmen “SHE-PACK” strømmes nå på NRK nett-TV, og er den første av sitt slag som springer ut fra Den Norske Filmskolen, med et tilnærmet fullstendig kvinnelig cast og crew.

Regissør Fanny Ovesen tok kontakt med KOSO i jakten på komponist. Hun og kollektivets Juno Jensen fant fort tonen, noe som førte til et produktivt og utforskende samarbeid om den musikalske reisen i filmen.

Filmen handler om en bursdagsfest på en kommunal svømmehallsdisco, der underdogen Ronja utfordrer jentegjengens alfa-hunn i et maktspill hvor de tester sine grenser.

Jeg ville at filmen skulle eksplodere i både positiv og destruktiv jentekraft
— Fanny Ovesen

– Vi var ett team bestående av kvinnor som ville göra film om upplevelsen av att växa upp som tjej och testa sina gränser. Jag ville att filmen skulle explodera i både positiv och destruktiv jentekraft, och där kom samarbetet mellan mig, komponist Juno Jensen och ljuddesigner Anna Nilsson att spela stor roll för uttrycket, forteller regissør Fanny Ovesen.

She-Pack_2.jpg

– Jeg hadde tenkt mye på at jeg ønsket å jobbe med filmmusikk, men visste ikke helt hvor jeg skulle begynne. Ut av det blå kom denne forespørselen fra Fanny, som om det var skrevet i stjernene! Jeg fikk virkelig kjenne på bredden av musikksjangre i denne filmen, og lagde alt fra barnedisko-musikk, til rave, kjenningslåten og creepy-cute temaer. Jeg storkoste meg. Det mest utfordrende var kanskje den søteste pop-musikken hvor jeg virkelig måtte mane frem mitt 10-årige spice-besatte Selv for å komme i havn, ler Juno.

– Jeg startet med en haug med ideer som jeg delte med Fanny. Hun plukket det hun følte var mest representativt for filmens forskjellige lag av subjektivitet. Det var veldig inspirerende å jobbe på en film som brukte musikken aktivt i å fortelle historien om karakterenes indre reise. Og ikke minst å få jobbe med en gjeng med så talentfulle kvinner!

Fanny forklarer videre:

– Juno komponerade låtar redan tidigt som vi spelade upp under inspelningen, och i postproduktion jobbade vi sedan tätt ihop med Anna för att få ljud och musik att flyta över i varandra och tweakas subjektivt utifrån huvudkaraktärens känslor. Det var ett otroligt kreativt och utforskande sätt att jobba på.

Etter filmens ferdigstilling flyttet Anna og Fanny til Oslo og ble medlemmer av kollektivet. Fanny er i gang med sin første spillefilm, mens Anna jobber med lyddesign på forskjellige prosjekter, blant annet Liv Mari Mortensens nye prosjekt.

She-Pack_1.jpgENGLISH

The short film “SHE-PACK” is now streaming on NRK web player (Norway only), and is the first of it’s kind stemming from The Norwegian Film School, where the cast and crew is (almost) entirely female.

Director Fanny Ovesen reached out to KOSO in the hunt for the right composer. She hit it off with Juno Jensen, which led to a productive and exploratory collaboration on the musical journey in the film.

“SHE-PACK” is a coming-of-age film about a birthday party at a public pool disco, and underdog Ronja challenges the girls’ alpha female to battle for dominance.

I wanted the film to explode in both positive and destructive girl power
— Fanny Ovesen


– We were a team of women who wanted to make a film about the experience of growing up as a girl testing your limits. I wanted the film to explode in both positive and destructive girl power, and the collaboration between me, composer Juno Jensen and sound designer Anna Nilsson played a big part in this creative statement, says Fanny.

– I had thought a lot about working with music for film, but didn’t quite know where to start. Then Fanny reached out to the collective, and it felt like it was written in the stars! The width of musical genres in the film was really challenging and fun to work with, I got to make childish disco music, dangerous rave, creepy-cute “murder” themes and of course the theme melody. I had a blast. The most challenging was perhaps the very cute pop stuff. I had to summon my inner 10 y.o spice girls worshipping Self to land it, laughs Juno

– I started out with a bunch of ideas and shared them all with Fanny. She picked the ones that was representative for the different layers of subjectivity within the film. It was very inspiring to work with a film which used music to actively portray a charachter’s inner journey. And also to work with a bunch of crazy talented females!

Fanny further elaborates:

– Juno composed songs very early in the process so we had them during the shooting. We worked very closely in the post-production to get sound and music to blend together and have a subjective dimension from the characther’s feelings and point of view. It was a very creative and exploratory way to work.

After finishing the film, Fanny and Anna moved to Oslo and became members of the collective. Fanny is working with her first feature film, while Anna is engaged in different projects with sound design, among others Liv Mari Mortensens next film.

 
She-Pack.jpg